6. Wat zijn psychedelica?

Waarneming

We nemen de wereld waar via onze zintuigen, zoals de oren, ogen, de huid, de tong en neus. De zintuigen zijn organen waarin zich diverse zenuwcellen bevinden die informatie via zenuwbanen naar onze hersenen sturen. In onze hersenen wordt de enorme hoeveelheid signalen die zo elk moment binnenkomt gefilterd, zodat alleen de belangrijke informatie zich aan ons bewustzijn presenteert.

Deze overdracht van informatie over de buitenwereld, de prikkels van buitenaf, vergt de aanwezigheid van diverse stoffen die het lichaam zelf maakt of direct binnenkrijgt via het voedsel dat we eten. Vitamines, vetzuren, aminozuren en mineralen zijn van groot belang voor de prikkeloverdracht, en een tekort aan een van deze moleculen kan dan ook leiden tot diverse stoornissen van het zenuwstelsel.

Er bestaan allerlei moleculen die chemische gezien erg op elkaar lijken. Sommige van de stoffen die ons lichaam maakt om de overdracht van informatie mogelijk te maken, lijken erg op stoffen die in sommige vruchten, bladeren, wortels of andere voedingswaren voorkomen.

Elke avond als het donkerder begint te worden gaat het lichaam meer melatonine vormen. Melatonine is een molecuul dat er voor zorgt dat we van de waaktoestand de diepe slaap in gaan. Vooral als het helemaal donker is, produceert het lichaam veel melatonine waar het vervolgens van in slaap valt. Maar het molecuul melatonine komt in kleine hoeveelheden ook voor in tomaten.

Zo zijn er ook moleculen in het lichaam die ons kalmeren, bijvoorbeeld harmane, een beta-carboline die tot de MAO-remmers wordt gerekend. Soortgelijke moleculen komen ook voor in rustgevende kruiden zoals de Passiebloem en Syrische wijnruit.

DMT

Het biomolecuul waar wij het op deze website veel over gaan hebben is dimethyltryptamine, meestal afgekort als DMT. Het is nog niet geheel duidelijk wat de exacte functie van DMT is, behalve dat het in kleine hoeveelheden in het lichaam circuleert en in talrijke planten en dieren voorkomt. Ook de grondstoffen die het lichaam nodig heeft om DMT te produceren komen overvloedig voor in de natuur.
Wanneer we zeggen dat het lichaam een bepaald molecule vormt, dan hebben we het over de enzymatische processen die ervoor zorgen dat het ene molecuul veranderd wordt in een ander. Een enzym kan bepaalde elementen van een molecuul koppelen of ontkoppelen, waardoor het een nieuwe chemische structuur krijgt. Zo wordt het molecuul tryptofaan, dat in grote hoeveelheden in bananen en zuivelproducten voorkomt, door enkele enzymen omgevormd tot 5-hydroxy-tryptofaan (5-HTP), dat dan weer omgevormd wordt tot bijvoorbeeld serotonine (5-HT). Serotonine dient dan weer als grondstof voor het slaaphormoon melatonine. Zo worden tryptamines door het enzym tryptamine-N-methyltransferase omgezet in het mysterieuze DMT.

Aangezien DMT structureel erg lijkt op de neurotransmitter serotonine, heeft het een sterke invloed op het zenuwstelsel en dus op de waarneming. De chemische structuur van DMT is zeer simpel, maar het effect dat het heeft op het bewustzijn is zeer complex. Wat we op deze website onder een trip verstaan is het effect dat men beleeft na inname van een plantaardige bron van DMT of een daar chemisch aan verwante. Ook een ervaring die door niet chemisch verwante stoffen (bijvoorbeeld mescaline in bepaalde cactussen) opgewekt wordt maar een vergelijkbare uitwerking op het bewustzijn heeft wordt een trip genoemd.

LSD

Eind jaren ’60 verwees een trip met name naar de ervaring die men had na inname van LSD. Hoewel LSD in een laboratorium geproduceerd wordt, is het semi-synthetisch aangezien de grondstoffen uit de natuur komen (de schimmel Moederkoren). Een aan LSD gerelateerde stof, LSA, komt voor in de zaden van de prachtige klimplanten Morning Glory en Baby Hawaiian Woodrose. LSA en LSD zijn tryptamines die net als DMT erg op serotonine lijken. De werkzame stoffen in paddo’s (psilocybine en psilocine), zijn eigenlijk DMT-verbindingen met een fosforstaart.

Het woord trip is maar een van vele benamingen. Afhankelijk van de context waarin het middel ingenomen wordt, kan het effect ook omschreven worden als “reis naar de onderwereld”, “mystieke ervaring”, “droomvlucht” of “religieuze extase.” Enkele moderne termen zijn de hallucinogene, psychedelische en entheogene ervaring.

Hallucinogenen

Hallucinogeen is afgeleid van het Latijnse hallucinare, dat ronddwalen door de geest betekent. Het is echter een vrij vage term die snel verward kan worden met het zien van waanvoorstellingen ten gevolge van vergiftiging of ziekte. Planten die zulke waanvoorstellingen opwekken, bijvoorbeeld de Doornappel of Engelentrompet (Datura), worden delirianten genoemd, niet hallucinogenen. Hun werking lijkt dan ook in geen enkel opzicht op die van DMT.

Psychedelica

Psychedelisch betekent “dat wat de geest zichtbaar maakt.” Psychologen en psychiaters geloofden dat de middelen die ze bestudeerden (vooral LSD, psilocybine en mescaline) delen van het onderbewuste (onderdrukte gevoelens en herinneringen) naar het bewuste brachten, zodat men deze kon aanschouwen en verwerken. Hun bevindingen op het gebied van psychedelische psychotherapie waren veelbelovend, maar helaas moesten al deze onderzoeken gestaakt worden toen LSD en andere psychedelica eind jaren zestig verboden werden, niet alleen voor recreatieve gebruikers maar ook voor de wetenschap.

Entheogenen

Entheogeen is afgeleid van het Oud Grieks entheos genesthe en betekent “dat wat God/ het goddelijke vanbinnen genereert.” Deze term is vooral populair onder degenen die deze middelen voor spirituele doeleinden toepassen.

Empathogenen

Naast de entheogenen zijn er ook middelen die eigenlijk een andere naam verdienen. De stof MDMA bijvoorbeeld wordt niet tot de psychedelica of de entheogenen gerekend, maar tot de empathogenen of entactogenen. In de volgende strip kun je meer lezen over het bekendste empathogeen, MDMA.

Voordat je gaat trippen
De trip begint
De piek
Het einde van de trip
Paddenstoelen
Wat zijn psychedelica?
Sjamanisme
Hindoeïsme
Christendom


3 Reacties to “6. Wat zijn psychedelica?”

  1. Geniale strip !

  2. mooie tekeningen ook !
    maar de disclaimer vind ik het beste :p goed werk

  3. “to tell you the truth… plants are speaking to us every day!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: