5. Paddenstoelen

De Psilocybe cubensis (de paddo) en de Amanita muscaria (de Vliegenzwam) zijn de bekendste psychoactieve paddenstoelen. De effecten van de Vliegenzwam zijn vrij onvoorspelbaar en gaan vaak gepaard met misselijkheid, terwijl inname van een bepaalde hoeveelheid Psilocybine cubensis paddenstoelen gegarandeerd een psychedelische ervaring geeft, meestal zonder maagklachten.

Wil je paddo’s eten, of er thee van zetten, zorg dan wel dat je maag vooraf zoveel mogelijk leeg is, dus probeer vier uur voor de trip niet te eten. Drink voor en tijdens het trippen wel genoeg water, vruchtensap of thee.

Gebruik paddo’s zeker de eerste keer in een rustige, vertrouwde omgeving en met iemand waarbij je je op je gemakt voelt. Zelfs als je al ervaring hebt met andere psychedelica, bijvoorbeeld LSD, dan zou het sterk visuele karakter van de paddo trip je kunnen verbazen.

Een paddo trip duurt meestal zo’n 6 uur, waarvan de eerste twee tot drie uur het hevigst zijn. Het effect komt vaak in golven: nadat je enige tijd sterk gehallucineerd hebt kan de intensiteit van de trip plotseling afnemen, om enkele minuten later weer sterk terug te keren.

De werkzame stoffen in paddo’s zijn psilocybine en psilocine, die chemisch verwant zijn aan dimethyltryptamine (DMT), een tryptamine die van nature in je hersenen voor komt. Vanuit fysiek oogpunt zijn psilocybine en psilocine veilig en niet belastend voor het lichaam.

Psilocybine veroorzaakt wel vaak een sterke drang tot gapen zelfs als je je niet moe voelt, of laat tranen uit de ogen stromen zonder dat je je verdrietig voelt. Verzet je niet tegen deze bijverschijnselen, en onthoud dat het gapen niet betekent dat je moet gaan slapen.

Gebruik geen hallucinogenen wanneer je verdrietig, verward of psychotisch bent of op een andere manier niet goed in je vel zit.

Eeuwenoud advies van de sjamanen: vermijd alle vormen van seks gedurende 1 tot 3 dagen voor de trip, en ook tijdens de trip (wil je tijdens een trip vrijen, gebruik dan een lagere dosering).

Gebruik paddo’s bij voorkeur in de avond (na een emotioneel rustige dag), bijvoorbeeld vanaf een uur of zes.

Zorg dat je alleen bent en niet gestoord kunt worden. Dus telefoon en deurbel uitschakelen. Spreek wel met iemand af dat je hem of haar die avond (telefonisch) kunt bereiken als je dat zou willen.

Die persoon zou bij voorkeur zelf moeten weten wat men tijdens een paddo-reis ervaart.

Zorg dat voordat je de paddo’s consumeert je maag helemaal leeg is.

Zorg dat het geen probleem is als de trip langer zou duren dan 6 uur.

Houd er rekening mee dat zelfs wanneer de trip over is het wel eens moeilijk zou kunnen zijn om in slaap te vallen. Plan dus niets voor de volgende ochtend.

Gebruik paddo’s niet vaker dan eens in de twee weken, omdat ze anders nauwelijks meer werken. Traditioneel worden heilige kruiden tijdens de Nieuwe en Volle Maan gebruikt.

Wees zorgvuldig met het doseren. Gebruik de eerste keer niet teveel, en gebruik altijd een weegschaal. Een lage dosering is 1 tot 2 gram gedroogde of 12 tot 24 gram verse paddo’s.

Ervaren gebruikers kunnen experimenteren met 3 tot 7 gram droog, ofwel 36 tot 84 gram vers.

Photobucket

Zorgen voor een aangename plek om te trippen (liefst een stille, donkere ruimte) is belangrijker dan de dosering. Het innemen van 1 gram in een drukke omgeving kan beangstigender zijn dan 5 gram in stilte en duisternis.

Psilocybine heeft als bijwerking een drang tot geeuwen. Denk dus niet dat je moe bent en moet slapen (dat zal moeilijk gaan!). Het gapen vindt met name plaats aan het begin van de trip.

Blijf tijdens de piek van de trip zitten of liggen. Zorg ervoor dat de ruimte pikkedonker is (je zou voor de gelegenheid de lampen in je kamer, badkamer en gang kunnen vervangen door rode gloeilampen), en je door niets en niemand gestoord kunt worden.

Net als in een achtbaan kun je niet halverwege uitstappen. Weerstand bieden of herhaaldelijk op de klok kijken hoe lang het nog zal duren heeft geen zin en leidt alleen maar tot een nare trip. Go with the flow, zeggen ze in het Engels. Ben je eenmaal aan een trip begonnen, accepteer dan alles waar je mee geconfronteerd wordt, vooral verlies van controle. Probeer niet vast te houden aan je ego en vertrouwde zelfbeeld. Het is niet erg als vlinders in monsters veranderen. Als je rustig afwacht, zul je zien dat de monsters ook vanzelf weer in vlinders of bloemen veranderen. Vele duizenden mensen zijn je voorgegaan in soortgelijke ervaringen, en ze kunnen het je allemaal navertellen. Heb je het gevoel dat je je identiteit verliest, laat die dan gewoon los. Later in de trip zal je identiteit weer terugkeren, mogelijk gezuiverd en vernieuwd. Vrees niet.

Gunstige lange termijn uitwerking van paddo’s

Uit onderzoek van de Johns Hopkins universiteit is gebleken dat paddo’s een spirituele, religieus-mystieke ervaring geven, met in de meeste gevallen een blijvende gunstige uitwerking.

Voordat je gaat trippen
De trip begint
De piek
Het einde van de trip
Paddenstoelen
Wat zijn psychedelica?
Sjamanisme
Hindoeïsme
Christendom


24 Reacties to “5. Paddenstoelen”

 1. het filmpje werkt niet meer ;-)

 2. Dank je, ik heb het aangepast. Het oorspronkelijke filmpje (van CNN) staat er weer.

 3. het filmpje werkt niet meer.

 4. Dank je wel, ik heb meteen even alle video’s op de site gecontroleerd en aangepast (nu Google Video niet meer is).

 5. halloo, ik heb een vraagje; kan trippen als je minderjarig bent gevaarlijk/ illegaal zijn?

  • Met minderjarig wordt in Nederland jonger dan 18 bedoeld. Verkoop van alcohol, tabak, wiet en truffels aan personen jonger dan 18 jaar is verboden. Dat wil niet zeggen dat gebruik door personen jonger dan 18 jaar per definitie gevaarlijk is, of dat 28-jarigen geen brokken kunnen maken. Veel belangrijker dan de leeftijd is de feitelijke volwassenheid. Ben je filosofisch ingesteld en ben je geïnteresseerd in een mystieke ervaring, dan maakt leeftijd niets uit (als je je maar goed voorbereidt en voor een fijne omgeving zorgt). Maar wil je enkel “leip gaan en rare kleurtjes zien” dan moet je vooral geen psychedelica gebruiken, maar naar de Efteling gaan, of de Ballorig. Psychedelica zijn niet geschikt voor kinderachtige, oppervlakkige mensen. Natuurlijk kun je tijdens een trip heel wat afgiechelen en zijn de visuele effecten vaak erg mooi, maar als je niet bereid bent ook de serieuzere kant voor lief te nemen, dan kun je je beter niet aan een trip wagen. Wil je toch voor de lol trippen, houd de dosis dan laag, bijvoorbeeld de helft van de porties die in smartshops te koop zijn, of als het om LSD gaat een kwart of half zegeltje.

   De natuurlijke psychedelica en LSD hebben geen invloed op het lichaam zelf. Wat dit betreft is de leeftijd dus niet relevant. In het verleden hebben psychiaters, therapeuten en sjamanen dit soort middelen ook aan kinderen gegeven, bijvoorbeeld tijdens overgangsriten, die meestal rond het 14e levensjaar plaatsvonden. In de huidige samenleving is 18 jaar echter een betere richtlijn, maar nogmaals, het hangt heel erg af van de persoon en diens omgeving.

 6. danku voor de info, ik ben het zelf niet echt van plan maar mijn broer gebruikt bijvoorbeeld af en toe truffels en verteld dan soms over zijn ervaringen (hij had al eens een kabouter in een hoek gehallucineert dat hem ging slagen als hij rechtstaan en een italiaanse ijsverkoper en een muur waarvan de kleuren veranderen) ik ben wel geintresseerd want hij verteld vaak over ‘de witte flow’ waar je dan volgens hem je zintuigen kunt verbeteren, kunt u dat bevestigen? Het lijkt mij voor de rest een wereld waar alles mogelijk is, als kind dacht ik ook vaak dat er waarschijnlijk meer is in het leven dan wat wij als mens elke dag meemaken, en zo te zien klopt er wel iets van :)

 7. Kabouters zul je niet zo snel zien, tenzij je een hele rijke fantasie hebt en graag een kabouter WILT zien. In het algemeen zie je (met gesloten ogen) eerder kaleidoscoop-achtige patronen, symbolen en gekleurde stromen. Met ogen open krijgen de wolken een extra schittering en lijken grasvelden te golven. In principe ga je met open ogen geen dingen zien die er niet zijn.

  • en hoe zit het dan met die zogenaamde “flow”?

   • Toen ik voor de eerste keer paddos nam, was ik in een bos, snachts, en ik dacht het werkt niet, toen opeens ervaarde ik iets van een diepe ontspanning en de takken van de bomen leken naar mij toe te komen als een soort van klauwen, ik raakte even in paniek, maar zag dat het weer terug ging, eigenlijk is het een soort golven van beelden wat je ziet. toen ik thuis kwam zag ik mijn gordijnen en muren bewegen, en met mijn ogen dicht die kaleidoscoop effecten, net een computerspel, waarbij blokjes neervallen, lol. later ging ik verder dromen en zag ik engelen komen, die veranderen in demonen, en weer in vlinders. Ik was op dat moment niet meer bang, ik dacht gewoon, ach, het is een 3d film hier wat ik zie.

 8. In het Tibetaans Dodenboek (Bardo Thödol) wordt gesproken over het Witte Licht, maar ik kan niet zeggen of dit is waar je broer over spreekt. Trips zijn subjectieve ervaringen. Wat je broer ervaart hoeft niet overeen te komen met wat ik heb ervaren of jij zult ervaren. De trip is voor elk van ons anders. Er zijn wel bepaalde overeenkomsten (deze worden op de website besproken), maar vaak ook grote verschillen.

  Psychedelica kunnen je dichter bij jezelf brengen, en dichter bij de bron van het bestaan. Psychedelica kunnen je doen beseffen dat je verbonden bent met alles om je heen. En dat jij samen met alle andere mensen het eeuwige bewustzijn bent van de kosmos, op een pad dat leidt van vervreemding naar absolute verlichting, zowel individueel als collectief.

 9. Het onderwerp “bad trips” wordt op deze pagina besproken:
  https://ditiseentrip.wordpress.com/voordat-je-gaat-trippen/

  • bestaat er een drug waarbij je niet zo lang gaat trippen bv een uur inplaats van 6 uur? want dat kan wel heel ambetant zijn voor de ‘sitter’

 10. Nee, deze categorie geestverruimende middelen hebben allemaal een werking van minstens 4 uur. Ayahuasca heeft een relatief korte werkingsduur (3 tot 4 uur) maar is niet zo makkelijk te brouwen. Er worden wel eens geleide ceremonies georganiseerd (zowel in het regenwoud als in Nederland) maar die zijn niet voor iedereen toegankelijk: 18+, en met voldoende kennis van zaken.

 11. ok bedankt voor alle nuttige informatie en als ik nog wat nieuwsgierig ben zal ik wel hier wel een reactie zetten ok?

 12. OK. :)

  Overigens: Salvia divinorum extract, dat puur moet worden gerookt, heeft een intense werking van 8 tot 10 minuten, maar de effecten die je ervaart zijn heel anders dan die van paddo’s. Het wordt wel tot de psychedelica gerekend, en het effect kan ook wel als ‘trip’ beschreven worden, maar voor de meeste mensen is de werking vooral bizar, niet zozeer een praktische openbaring. Het mist naar mijn mening ook de kleurrijke pracht en de emotionele vervoering waartoe de hallucinogene tryptamines toegang verschaffen.

 13. Goedendag, ik heb een aantal vragen over de paddo trip.

  Ik ben zelf niet onervaren met het gebruik van drugs (wiet al 7 jaren lang, XTC sinds 2 jaren). Bij het gebruik van XTC had ik soms dat er een ‘tweede beeld’ over je eigen zicht heen kwam. Zoals op een poster van een diertuin, (vanaf een meter of 3, met wazig beeld, dus geen scherp zicht) daarin kwamen de dieren tot leven, ze liepen over de paden heen en gingen in draaimolens die aangegeven waren op de kaart. Zodra ik weer een paar keer goed knipperde verdween het effect, maar na nog eens goed staren kwam het weer terug. Omdat ik het eigenlijk meestal binnenshuis nog heb gedaan weet ik dus niet of ik ook veel andere dingen kan zien (buitenshuis zag ik tijgers in bomen, en een grasveld leek een modderpoel met kikkers etc.)
  Als je zoekt op plaatjes van paddotrips (zoals het eerste plaatje in dit artikel) zie je meestal veranderende kleuren, golvende bewegingen en een verandering van de werkelijkheid, zoals ik dus met bijv. die poster/bomen had. Maar vragen;
  1. heb je dit bij paddo’s ook? Word je visuele beeld daadwerkelijk zo bewerkt dat je dus ook echt een Trip/psychose beleeft?
  2. Is het wel correct om te blowen? (bij het gebruik van XTC was een joint roken namelijk geweldig).
  3. Mijn huis is niet heel erg groot, we beginnen in een kamer van Lengte 3,5m ; Breedte 4M. Daarna volgt een kamer van 7 bij 7. In verband met muren die eventueel op je afkomen, vroeg ik mij wel af of dit dus verstandig is.
  4. Waar zijn de goeie paddo’s (Psilocybe cubensis) zoals verkrijgbaar (smartshop o.i.d.?) En hoeveel is ongeveer de prijs per gram?

  Alvast bedankt voor uw reactie, ik zal naderhand mijn ervaringen delen.

  • 1) Paddo’s hebben een zeer sterke invloed op de visuele waarneming. Niet dat je opeens kabouters of tijgers gaat zien, maar wel dat alle gewone dingen er heel anders uit gaan zien, en dat je fantasie flink gestimuleerd wordt. Ook met je ogen dicht of in het donker is het alsof je naar een film/caleidoscoop kijkt. Daarom kun je tijdens het gebruik van paddo’s het beste binnen blijven.
   2) Blowen erbij is geen probleem.
   3) Muren komen niet op je af (bovendien adviseer ik de lichten uit te doen!). Ik heb zelf in ruimtes getript ter grootte van een matras. Als er voldoende frisse lucht is heb je niet veel ruimte nodig.
   4) Op deze site geef ik geen adviezen aangaande “goeie” paddo’s. Er zijn geen grote verschillen tussen de verschillende soorten. Alle smartshops verkopen tegenwoordig doosjes truffels van 10 en 15 gram. Wil je een milde ervaring, neem dan 10 gram. Heb je voldoende ervaring en wil je een krachtigere ervaring neem dan 15 gram, of meer.

 14. hoi,

  ik heb 2 vliegenzwammen gevonden en gedroogd,kan ik deze zonder problemen gebruiken? Ik heb nog nooit paddestoelen gebruikt ook!
  en hoeveel zou het dan moeten zijn?

  vast bedankt voor het antwoord

  jeanette

  • Hoi Jeanette,

   Vliegenzwammen (Amanita muscaria) hebben in het algemeen een vrij mild effect, zeker wanneer je ze vergelijkt met de paddo (Psilocybe cubensis). Twee exemplaren is meestal niet genoeg om echt iets te merken (behalve wellicht een licht stimulerend effect, te vergelijken met koffie). Maar wat je vondst betreft: laat de paddenstoelen minstens een maand drogen alvorens je ze consumeert. In dit PDF bestand kun je alles lezen over de bereiding en toepassing van de vliegenzwam:

   http://www.ambrosiasociety.org/files/herbofimmortality.pdf

 15. super!!! bedankt voor het antwoord!

 16. prachtige en informatieve site…. zeer herkenbaar met al mijn eigen paddo-ervaringen! Fantastisch dat je deze info zo mooi gebundeld hebt. Ik kijk bijzonder uit naar mijn geplande trip einde van de maand ;-) …. voor mij zijn een paar paddo-ervaringen echt life changing geweest… Ik gun iedereen dergelijke ervaringen dus ik ga komend jaar veel sittings doen met vrienden die het graag een keer willen proberen.

  Een vraag mbt dosering: heb tot nu toe altijd standaard dosering gedaan van 15 gram. Ben grote vrouw van 1.78 en zeer goed in mijn vel: kan ik een dubbele dosering proberen voor een diepe ervaringen (die ik overigens al paar keer heb gehad)??…. opbouwen lijkt misschien het beste… 22 gram, keer erop 30 gram….

  Thanks anyway! Ciao Do

 17. hallo,
  ik heb een vraag; zelf ben ik een meisje van 15 jaar oud, (1 maart 16), ik zou graag een keer truffels willen proberen samen met een vriend van mij, die al enige ervaring heeft. (17 jaar) Het is niet dat ik de truffels wil uitproberen voor nieuwsgierigheid of stoer-doenerij, want ik wil graag meer over mezelf te weten komen, het onderbewuste ervaren en kijken wat er nog meer is dan alleen het realistische wat ik nu ervaar. natuurlijk komt er wel een deels nieuwsgierigheid bij kijken. het punt is nu dat ik vaak het probleem heb om mezelf er in mee te laten gaan, ik heb ook al een paar keer XTC geslikt, waarbij ik op sommige momenten mij misselijk voelde en ik geestelijk alleen maar dacht; dit moet uit mijn lichaam, het gaat niet goed. waarbij ik een soort paniek en onrust aan het creeeren was, een vriendin van mij heeft toen een paar keer herhaald dat ik rustig moest blijven en moest denken dat het goed kwam. Daarna een paar slokken water gedronken, en inderdaad, ik voelde me weer een stuk beter. Nu ben ik dus bang dat als wanneer ik truffels ga nemen, mezelf er niet in mee kan laten gaan, de controle niet kan los laten. heeft u hier enige tips voor?
  alvast bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: