4. Het einde van de trip

Landen

De zogenaamde piek kan een tot vier uur aanhouden. Hierna heb je het gevoel te ‘landen’. Je wordt je in vlagen steeds meer bewust van de “realiteit”. Als je wilt kun je nu wat eten, drinken of praten met je medereizigers.

Indien je met andere mensen bent is het fijn om samen het gebeuren af te sluiten op je eigen manier. Eventueel door wat te praten of juist door stilte, een ritueel, lied, enz.

Na een uur of zes tot negen zijn de effecten verdwenen en is het mogelijk om naar huis te gaan en/of te gaan slapen. Als je ’s middags of ’s avonds hebt getript kun je aan het einde van je trip nog wat lichts eten – je bent vast hongerig als je vooraf gevast hebt – en daarna zul je waarschijnlijk gaan slapen.

Je voelt je de volgende dag bij het opstaan meestal helder en met minder onrustige gedachten in je hoofd. Dat is prettig, maar doe het de volgende dag toch rustig aan. Zeker als je bent gaan dansen of zoiets ga je makkelijk door je grenzen heen en gebruik je energie die je weer moet aanvullen.

Verder heb je in principe weinig lichamelijke last van je trip.

Verwerken

De uitwerking van de trip kan nog weken of zelfs maanden voelbaar zijn. Wat je geleerd of gezien hebt omtrent jezelf, de anderen of de wereld om je heen kan de richting van je leven veranderen. Dit kan een prachtige ontdekking zijn. Er bestaat echter ook het risico dat je gedeprimeerd raakt van het feit dat je in je hele leven van alles verkeerd hebt gedaan. Geef jezelf de tijd om deze ontdekking een plekje te geven en wees blij dat je nog een heel leven voor je hebt om het beter te doen.

Je denkt achteraf natuurlijk nog vaak na over je ervaringen. Het verwerken daarvan is niet altijd eenvoudig. Je krijgt immers een flinke dosis nieuwe inzichten, waar je niet meteen iets mee kunt. Maar dat hoeft ook niet direct. Alles even rustig laten bezinken kan geen kwaad. Een deel van de inzichten en ideeën die je hebt opgedaan zullen langzaam vervagen en in het beste geval een her-innering worden. Maar door na enkele maanden opnieuw een trip te beleven zullen de inzichten dieper verankerd raken en langer herinnerd worden.

Voordat je gaat trippen
De trip begint
De piek
Het einde van de trip
Paddenstoelen
Wat zijn psychedelica?
Sjamanisme
Hindoeïsme
Christendom


Eén reactie to “4. Het einde van de trip”

  1. wat een omschrijving!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: