3. De piek

Doorbraak

En dan zak je weg, de wereld vouwt zich naar binnen en er komt een moment dat je met gesloten ogen net zo veel ziet als met je ogen open.

Nu breekt de mooiste periode van je trip aan. Je komt in een wereld met deuren, zalen en patronen, die je misschien herkent uit de kerk of een tempel in Mexico, Egypte of Griekenland. Gangen en deuren, poorten en trappen; je vliegt van de ene kleur en sfeer in de andere. Het normale perspectief is er niet meer en je lijkt te worden verplaatst naar waar je aandacht gaat.

Photobucket

Als je even je ogen opendoet denk je soms dat ze de hoeken van de kamer verwisseld hebben; je bent vervreemd van de normale werkelijkheid. Maar het is mooi, fantastisch, vreemd, fascinerend, ongekend kleurig en levendig. Je ziet waar de kunstenaars (bewust of onbewust) hun inspiratie vandaan halen, je ervaart dat die archetypische symbolen, van kruisen en cirkels tot mythische figuren, ook in jouw droomwereld een rol vervullen.

Gedachten en beelden komen en gaan in een doorlopende film die je met open mond zult bekijken. Enjoy the trip is een goed devies, soms komen er angstige of enge beelden, maar meestal gaat dat snel voorbij, het is een soort vergrootglas van je reacties en emoties. Heb je een pijntje in je buik, omdat er wat voedsel scheef zit, dan voelt dat even enorm aan. Probeer te zien dat je ook normaal dergelijke signalen krijgt, die je lijf dan vertaalt zonder dat je je er bewust van bent. Nu zit je als het ware op de eerste rij en voel je het allemaal veel intenser.

Het is echter ook mogelijk om zelf het stuur over te nemen. Het enige wat je hoeft te doen is je sterk te concentreren op iets wat je tegenkomt of op de richting die je je bij de start hebt voorgenomen. Dit kan een vraag zijn over verleden, heden of toekomst, een diepe angst die je wilt onderzoeken, een sjamanistische trancereis… Gebruik je fantasie. Alles is mogelijk!

Kom je wat verder, dan kun je kiezen voor de trip naar binnen, met gesloten ogen verder dromen, of erbij blijven, om je heen kijken en misschien wat gaan doen.

Soms helpt het om bepaalde voorwerpen in de buurt te hebben die je kunnen inspireren tijdens je reis. Afhankelijk van je doel kunnen dat foto’s zijn van mensen (al dan niet overleden), tekeningen/schilderijen, tarotkaarten, foto- of plaatjesboeken (van andere landen en culturen, dieren of planten) of voorwerpen die voor jou een symbolische of emotionele waarde hebben. Een spiegel erbij, wat kaarsjes en kijk maar eens wie je daar in de spiegel ziet; er zitten een heleboel mensen en gezichten in je!

Je kunt alleen naar een voorwerp kijken en je eigen gedachten volgen. Maar misschien krijg je inspiratie om er iets mee te doen.

Laat het gebeuren…

Photobucket

Het is vaak fijn om wat teken- en schrijfmateriaal bij de hand te hebben. In combinatie met een voorwerp of foto kunnen er prachtige dingen ontstaan. Of zet bijvoorbeeld een cassetterecorder klaar om eventuele belangrijke ingevingen op te nemen. Als je ze hebt opgenomen kun je ze loslaten en al je aandacht weer besteden aan de trip. Maar: ga niet elke gedachte opnemen, dat werkt ook afleidend.

Wat je je later vooral herinnert zijn niet zozeer de beelden (al herken je voortaan de geometrische patronen, figuren en kunst uit de zestiger jaren nu als psychedelische kunst), maar het gevoel van helderheid; de ruis was verdwenen, je gedachten waren gericht, helder, niet verstoord. Je ego verdween een beetje.

Stilte

Rust is een essentieel bestanddeel van de set en setting. Neem tijd voor jezelf, naast de aandacht die je hebt voor anderen en voor externe dingen. Natuurlijk is het mooi om in de natuur te zijn en de wereld in al die nieuwe rijkdom van kleuren, vormen, invloeden en bewustzijn te verkennen, maar ga ook eens naar binnen. Met je ogen dicht en zonder muziek, geluid of andere verstoringen kun je dan eens luisteren naar de muziek in jezelf, naar je ademhaling en je hartslag, en dan vanzelf op de innerlijke trip gaan, naar dieptes in jezelf.

Alleen

Een trip helemaal in je eentje, waarvoor wat ervaring wel gewenst is, kan heel bijzonder zijn. Wanneer je dat ergens buiten kunt beleven dan ontdek je een hele andere kant van de natuur.

Auteur Terence McKenna was van mening dat men met name paddo’s het beste alleen, in stilte en duisternis kan gebruiken, dus bijvoorbeeld thuis of in een tentje in het bos.

Luisteren naar muziek, uitgaan, een film kijken, vrijen of zelfs een religieus ritueel bijwonen kan inderdaad erg aangenaam, amusant of indrukwekkend zijn, maar kan ook de diepere ervaringen in de weg staan. Wie zijn zintuigen van indrukken berooft (stilte, duisternis) “ziet” en “hoort” dan alleen nog maar de trip. De kans op verontrustende gebeurtenissen (iemand tegenkomen, een lekke band krijgen, je ergeren aan iemand, of je juist zorgen maken om een medereiziger, noem maar op) is zo ook veel kleiner, waardoor het risico op een “bad trip” sterk afneemt.

In je lijf

Je wordt soms veel gevoeliger voor lichamelijke sensaties. Je bent veel bewuster van warmte, koude, een koel windje, maar ook van de geur van je dekens of het elektrisch veld van een apparaat. Je zintuigen worden als het ware versterkt. Omdat we heel vaak ons lichaam niet echt te vriend hebben kun je een trip gebruiken om het eens wat beter te verkennen. Dat kan door simpelweg je aandacht en energie naar verschillende lichaamsdelen te laten gaan. Lijfelijkheid kun je ook ervaren door bijvoorbeeld massage of intiem contact met je geliefde.

Zorg dat je je lichaam tijdens de trip in een gezonde houding houdt. Tijdens het trippen kan het lijken alsof je lichaam van rubber is, maar als je niet zorgt dat je je nek en ruggengraat enigszins recht houdt zou je er de volgende ochtend wel eens last van kunnen hebben (stijfheid, hoofdpijn).

Niet van buiten

Wat we tijdens een trip ervaren, komt van binnen uit!

Ondanks externe stimulansen en je grotere gevoeligheid voor de energie van dingen, mensen of dieren, vul je de beleving zelf in, met je eigen onderbewuste symbolen, beelden en projecties. De goede maar ook de angstige dingen maken we ergens in ons eigen systeem. Wat we tijdens de trip beleven is onze interpretatie.

In een trip kun je de indruk krijgen dat de wereld een hel of een hemel is, maar besef dat het gaat om jouw projectie van een werkelijkheid, die zich niet echt laat vangen in tweedelingen van goed of kwaad. We hebben in de psychedelische staat een ander, gevoeliger filter of misschien hebben we juist wel helemaal geen filter meer. We komen bij onze zinnen!

Ook kun je tijdens een trip leren dat binnen en buiten, de hemel en de hel, boven en beneden heel dicht tegen elkaar kunnen liggen.

Voordat je gaat trippen
De trip begint
De piek
Het einde van de trip
Paddenstoelen
Wat zijn psychedelica?
Sjamanisme
Hindoeïsme
Christendom


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: