Wat iedereen zou moeten weten…

Deze informatieve brochure wordt op dit moment door heel Nederland verspreid. Een interessante opsomming van feiten over wiet en psychedelica, met links naar de websites van MAPS en Erowid, waar men alle beweringen zelf kan staven, en Nederlandstalige sites als die van Stichting Open.

Scroll naar beneden voor een versie van de folder vol hyperlinks naar websites waarin de diverse stellingen in de flyer besproken worden.

voorkant brochure

achterkant

Wat iedereen zou moeten weten over wiet en psychedelica

Wiet en hasj, gemaakt van de cannabis plant, bevatten stoffen die selectief kankercellen doden en de misselijkheid van chemotherapie bestrijden. Cannabis wordt ook toegepast bij staar, AIDS, MS en diverse pijnklachten. Cannabis is niet lichamelijk verslavend en onderzoeken hebben geen nadelige invloed op de rijvaardigheid aangetoond. Geestelijke verslaving of andere vormen van misbruik komen uitsluitend voor bij mensen met psychische en maatschappelijke problemen. Net als bij alcohol weet de overgrote meerderheid van gebruikers prima maat te houden. Cannabis wordt vanouds gegeten en gerookt. Roken is ongezond, maar cannabis kan ook verdampt worden in een vaporizer, waarmee men volgens de Universiteit van Leiden zonder de keel en longen te belasten de werkzame bestanddelen in kan ademen.

Paddo’s vallen net als LSD en mescaline onder de psychedelica. Hun werkzame bestanddelen zijn veelvuldig toegepast in psychotherapie. Ze kunnen gebruikt worden om verslaving aan alcohol en opiaten te beëindigen, of andere psychische en psychosomatische problemen te behandelen. Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, wordt met succes toegepast door mensen met migraine en de bijna ondraaglijke clusterhoofdpijn (zie www.clusterbusters.com), al gebeurt dit door de illegale status van deze stof nog op relatief kleine schaal. In de jaren ‘60 behaalden psychiaters met de toepassing van LSD veelbelovende resultaten bij onder andere autisme en alcoholverslaving. Al het onderzoek werd echter gestaakt toen de stof in 1966 wereldwijd verboden werd. Na een onderbreking van dertig jaar wordt er in Zwitserland weer onderzoek gedaan naar de therapeutische toepassing van LSD, dit maal ter behandeling van angst bij terminale kankerpatiënten.

De natuurlijke psychedelica worden al duizenden jaren door mensen gebruikt in religieuze ceremonies en als onderdeel van het sjamanisme. Psychedelica stellen het bewustzijn tijdelijk af op een andere manier van denken, voelen en zien. Mystieke ervaringen zijn vooral voor geoefende gebruikers vrij algemeen.

De meeste mensen gebruiken een psychedelisch middel maar eens in de zoveel maanden, omdat de ervaring zo overweldigend is dat men de tijd wil nemen om het allemaal een plek te geven en met de nieuwe inzichten aan de slag te gaan. Psychedelica zijn niet verslavend, niet ongezond en overdoseren is vrijwel onmogelijk. In verband met de intensiteit van de ervaring wordt echter sterk afgeraden deze middelen in het openbaar of in druk gezelschap te gebruiken. Paddo’s, LSD, mescaline en andere psychedelica zijn geschikt voor gebruik thuis, in de natuur, in religieuze context of in psychotherapeutische sessies.

MDMA

Niet echt psychedelisch maar voor velen wel geestverruimend is MDMA, dat ook wel bekend staat als XTC of Ecstasy. Hoewel veel mensen het middel als euforisch ervaren, beschrijven psychologen het middel als een empathogeen: een middel dat begrip voor anderen stimuleert, zowel tijdens de ervaring zelf als erna. Het werd lange tijd toegepast door psychotherapeuten bij patiënten met relatieproblemen. Het vond als “love drug” ook gretig aftrek in het uitgaansleven, waardoor het in 1984 helaas verboden werd. Op dit moment wordt er weer onderzoek gedaan naar de uitwerking van MDMA op posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Recreatief gebruik vindt nog steeds veel plaats op dansfeesten en festivals. Het is belangrijk dat de gebruiker daarbij voldoende water, frisdrank of vruchtensap drinkt, de gangbare dosering niet overschrijdt en het middel niet vaker dan eens per maand gebruikt.

Baas in eigen brein

Geen door de Europese Unie opgedrongen of door politici afgedwongen wet zal mensen ervan weerhouden deze bijzondere planten en chemische verbindingen tot zich te nemen. Nederland moet met haar tolerante en succesvolle drugsbeleid een voorbeeldfunctie blijven vervullen voor Europa en de Verenigde Staten, niet andersom. Het verbieden van een middel heeft nog nooit ergens tot minder gebruik geleid, enkel tot minder veilig gebruik.

Het verbieden van drugs schept altijd een nieuwe groep criminelen en
“verslaafden” die behandeling nodig hebben of moeten worden gestraft. Door een verbod raken sociale structuren verloren waarbinnen mensen op een verstandige manier met drugs om leren gaan. Wetenschappelijk onderzoek en objectieve voorlichting worden gestaakt. Hierdoor ontstaan steeds meer problemen, die men tevergeefs met een nog hardere aanpak zal proberen te bestrijden.

De oplossing: volledige legalisatie. De meeste Nederlanders zijn slim genoeg
om op een verstandige manier met drugs om te gaan, zeker als zij voor objectieve feiten over drugs terecht kunnen bij betrouwbare instanties en websites, zodat weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden.

stichtingopen.nlditiseentrip.nlpsychedelic-library.org
maps.orgerowid.orgvaporizer-info.comayahuasca-info.com

~ door ditiseentrip op 22 november, 2008.

2 Reacties to “Wat iedereen zou moeten weten…”

 1. Heey Ivar!;-)

  K heb het filmpie nu net gezien,
  Wat leuk dat je ze ff een demootje gaf;-)
  Duurde deze maar drie uur? kleinere portie zeker dan?
  Je bent gaaf! ” Lang leve de HEILIGE GEEST!” van koning paddo;-)
  Groet shiv.

 2. Interessant artikel !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: